Prima   -  Noutăți - Vizită de documentare și monitorizare a proiectului de conectare a ZEL „Bălți” la utilitățile municipale

Vizită de documentare și monitorizare a proiectului de conectare a ZEL „Bălți” la utilitățile municipale

25.08.2011   5610 accesări  

Un grup de specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a efectuat azi, 25 august a.c., o vizită de documentare și monitorizare la Zona Economică Liberă „Bălți” (ZEL „Bălți"), unde, în data de 29 iunie a.c., a fost lansat proiectul „Conectarea ZEL «Bălți» la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces”.

În cadrul vizitei, reprezentanții ADR Nord au verificat îndeplinirea lucrărilor conform graficului de execuție. Astfel, s-a constatat că, pînă în prezent, au fost îndeplinite lucrări ascunse de instalare a rețelelor exterioare de apă potabilă pe o lungime de 200 de metri. Conform devizului local, Capitolul 2-26, a fost instalată țeava de polietilenă de presiune, de înaltă densitate, destinată alimentărilor cu apă, cu diametrul de 225 milimetri. Pînă acum, problema principală constă în temperaturile ridicate ale aerului și densitatea solului (solul a fost presat încă în timpurile sovietice, cînd a fost construită uzina „Selimaș”). Din aceste cauze, excavatorul se supraîncălzește și, într-o zi, este posibilă efectuarea lucrărilor doar pe o lungime de maximum 25-30 de metri. 

În rezultatul implementării proiectului menționat, ZEL „Bălți” va fi conectată la utilitățile municipale: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces, iar în regiune va spori calitatea vieții cetățenilor prin crearea a circa 2500 locuri de muncă noi.

Proiectul menționat este unul din cele 7 proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord aprobat spre finanțare din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) în 2011.

Despre proiect. Solicitantul proiectului, gestionat de ADR Nord, este Primăria orașului Bălți. Obiectivul general al proiectului este asigurarea conectării infrastructurii ZEL „Bălți” la toate utilitățile: apă, canalizare, electricitate, drumuri de acces. Suma totală a proiectului este 16 575 515 lei, din care 13 621 660 lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, care constituie 86% din suma totală a proiectului. Durata de implementare a proiectului este de 6 luni. Cofinanțatori ai proiectului sunt Primăria or. Bălți (1 363 734 lei), ICS „Dräxlmaier Automotive” SRL (1.550.121 lei) și ZEL „Bălți” (40.000 lei).

ZEL „Bălți” a fost constituită într-un timp record pentru Moldova și promite să atragă cele mai mari investiții. Astfel, ZEL „Bălți” are deja cinci agenți economici rezidenți. Cel mai mare dintre aceștia este compania Dräxlmaier, care are peste 2000 de angajați și fabrică diverse cabluri pentru gigantul automobilistic german BMW. Potrivit administratorului principal al ZEL „Bălți”, Marin Ciobanu, ZEL din Bălți este singura din Moldova care activează pe teren propriu.