Prima   -  Galerie multimedia   -  Materiale video - Parcul Ţaul, supranumit „Perla Nordului”, este în a doua etapă de restaurare

Parcul Ţaul, supranumit „Perla Nordului”, este în a doua etapă de restaurare

07.05.2014   2052 accesări   Publika TV

Parcul Ţaul din raionul Donduşeni, cunoscut drept perla turistică a Nordului, ar putea redeveni o destinaţie turistică atractivă în următorii ani. Aici a început cea de-a doua etapă a lucrărilor de restaurare a monumentului istoric, care presupune reconstrucţia muzeului şi a conacului boieresc Pommer. 

În următoarele şase luni, autorităţile locale îşi propun să redea conacului boieresc aspectul de acum 100 de ani. 
"S-a început restaurarea monumentului istorico-arhitectural a conacului Pommer, a fostului muzeu din satul Ţaul. Acuma îl vedeţi în faţă este într-o stare foarte deplorabilă pe urmă o să înceapă restaurarea anume cum a fost la boier", spune primarul satului Ţaul, Mitrică Androni. 

Lucrările sunt în toi de la începutul lunii mai. 

"Facem lucrări de întărire a temeliei, mai departe vom tencui pereţii", ne spune un muncitor. 

Reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regionale speră că Parcul Ţaul va deveni una dintre cele mai solicitate destinaţii turistice din ţară.

"Considerăm că acest obiectiv turistic din regiunea de Nord va aduce mulţi turişti odată cu identificarea şi promovarea traseului turistic în regiunea de dezvoltare Nord", este de părere directorul ADR Nord, Ion Bodrug. 

Lucrările de reconstrucţie au început în vara anului trecut, iar localnicii din Ţaul spun că schimbările sunt vizibile.

"Vre-o şase ani de când am venit aici era o distrugere, tufari o nevoie,n-aveai pe unde merge, da acum e frumos o plăcere să intri în parc", spune o femeie. 

"Se vede că de când a început reconstrucţia vin mulţi în excursie,sâmbăta duminica vin din alte părţi autobuze pline", spune altă femeie din sat. 

În prima etapă a lucrărilor de reparaţie a fost restaurat gardul şi porţile Parcului Ţaul. Pentru reconstrucţia monumentului au fost alocate aproximativ 24 de milioane de lei din bugetul local şi din Fondul Naţional de Dezvoltare Regională.

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase