Prima   -  Galerie multimedia   -  Materiale video - Locuitorii satului Băhrineşti vor avea apă potabilă la robinet

Locuitorii satului Băhrineşti vor avea apă potabilă la robinet

11.08.2017   1521 accesări   Publika

Aproape 500 de gospodării din satul Băhrineşti, raionul Floreşti, vor avea apă potabilă de calitate la robinet până la sfârşitul acestui an. Asta după ce în localitate a fost lansat un proiect de construcţie a unui apeduct. Acesta va fi prelungit ulterior şi în alte 10 localităţi din raioanele Floreşti şi Soroca. 

Valoarea totală a proiectului este de 66 de milioane de lei. 30 de milioane de de lei sunt oferiţi prin intermediul Proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova, alte aproape 30 de milioane de către Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională, iar restul banilor, şase milioane de lei sunt colectaţi de către locuitori. Primarii au semnat astăzi acordul de finaţare.

Primarul satului Băhrineşti spune că în urma testelor efectuate asupra apei din localitate s-a dovedit că aceasta nu este bună de băut.

"În prezent nu există apă potabilă în satul Băhrineşti. Nu avem decât să importăm apa potabilă de la Gura Cainarului". susţine Feodosie Bunescu, primarul localităţii Băhrineşti
Locuitorii din Băhrineşti sunt bucuroşi că în curând vor avea apă potabilă în localitate. Fiecare gospodărie a contribuit cu câte 2. 500 de lei pentru construcţia apeeductului. Ei spun că apa din fântâni este calcaroasă, conţine multe impurităţi şi din această cauză mulţi dintre ai au probleme de sănătate.

Aliona Cernei susţine că apa din unele fântâni nu este bună nici măcar pentru spălat. De multe ori femeia este nevoită să ceară apă de la alţi locuitori din alte regiuni ale satului.

"Apa e cu piatră, cu apa asta a mea nu pot să fierb fasole, mazăre. Uitaţi-vă înăuntru e plină de piatră. Şi iată aşa când se aşează la noi pe organe este foarte rău",  susţine Aliona Cernei, locuitoare a satului Băhrineşti.

Autorităţile spun că accesul la apa potabilă de calitate este o problemă acută pentru sute de localităţi din ţara noastră.

În satul Băhrineşti din raionul Floreşti locuiesc 2.170 de locuitori. Dacă apeductul construit la Băhrineşti va fi extins şi în celelalte 10 localităţi, atunci de apă potabilă de calitate vor beneficia peste zece mii de locuitori. 

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase