Prima   -  Publicații & produse media   -  Produse media - Interviu cu directorul ADR Nord, Ion Bodrug, despre dezvoltarea la nivel regional în Moldova

Interviu cu directorul ADR Nord, Ion Bodrug, despre dezvoltarea la nivel regional în Moldova

19.02.2013   3219 accesări  

Experți francezi și români vor oferi sfaturi autorităților publice locale din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) în domeniul elaborării și îmbunătățirii propunerilor de proiecte, astfel încât acestea să fie durabile și, cât mai curând, să obțină (co)finanțări din partea fondurilor europene. Diana Răileanu a stat de vorbă despre accesarea fondurilor europene de către primari cu Ion Bodrug, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord.

Ion Bodrug: „În primul rând este vorba despre un proiect realizat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor din Republica Moldova și Autoritatea centrală din Franța, care a implicat și partea română. Noi primim acest suport foarte prețios pentru că avem de gând să impulsionăm depunerea de concepte ale proiectelor și să ne pregătim pentru accesarea fondurilor europene, care sunt strict direcționate pentru Republica Moldova”.

Europa Liberă: Dle Bodrug, astăzi, de exemplu, ce îi împiedică pe primarii din Republica Moldova să acceseze fonduri europene?

Ion Bodrug: „În primul rând, noi nu suntem eligibili pentru fondurile structurale europene, dar sunt trei programe pentru care Republica Moldova este eligibilă, și acestea sunt programe destul de mari; de aceea, este necesară experiență și munca asiduă zi de zi pentru a accesa aceste fonduri. Cred că în baza dezvoltării conceptului de proiecte și lucrului în echipă cu experții francezi și români se va dezvolta și la noi spiritul de echipă și se vor cunoaște procedeele de depunere a proiectelor la fondurile europene”.

Europa Liberă: Dar în ce măsură necunoașterea limbii engleze îi împiedică pe unii primari să acceseze aceste fonduri?

Ion Bodrug: „Eu aș spune că asta nu e o problemă. Până la urmă, contractezi un specialist care îți traduce și depune acest concept de proiect în limba engleză. Când se dorește se găsesc forțe, se găsește și un voluntar care cunoaște limba engleză și care poate să traducă calitativ toate documentele necesare. În principiu, da, situația nu este cea mai bună la primarii din comunități, dar în același timp eu sper foarte mult și chiar am multe exemple în care cine dorește are și succes”.

Europa Liberă: Din experiența ADR Nord, ați putea să ne spuneți care sunt cele mai populare proiecte pe care primarii din sate le realizează cu ajutorul banilor străini?

Ion Bodrug: „Cele mai multe proiecte sunt cele de infrastructură și de reabilitare, de exemplu, a grădinițelor, caselor de copii, caselor de cultură etc. Dar chiar și analiza noastră arată că atât la primul apel de propunere de proiecte din 2010, cât și la cel din 2012, circa 70% din conceptele de proiecte se referă la reabilitarea infrastructurii fizice, adică a porțiunilor de drum, apeductelor, rețelelor de canalizare și altele”.

Europa Liberă: În ce măsură aceste proiecte ar putea juca un rol în eforturile de integrare europeană a țării?

Ion Bodrug: „În primul rând, noi evident că ne-am străduit să sensibilizăm și să arătăm ce putem face și, evident, că asta ne aproprie foarte mult față de colegii noștri din alte țări, pentru că abordarea regională este una foarte importantă și în Uniunea Europeană. Ei se străduie ca businessul și ca toate afacerile să se dezvolte anume în orașele mai mici, ca ulterior acestea să devină un pol de creștere în regiune, or în jurul orașelor care oferă servicii se dezvoltă infrastructura pentru alte localități și, ca rezultat, avem servicii mai puțin costisitoare, drumuri mai bune și multe, multe alte beneficii pentru cetățeanul țării”.

Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase