print
Cine sînt proprietarii obiectelor obținute din contul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională?
12.04.2012
2316 accesări

CHIȘINĂU, 12 aprilie 2012. La această întrebare au încercat să găsească răspunsuri angajați ai Agențiilor de Dezvoltare Regională, împreună cu reprezentanți ai ministerului de resort. Întrunirea de lucru, oferită în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, a fost facilitată de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Experta GIZ, jurista Zinaida GUȚU, le-a prezentat participanților o serie de formule juridice posibile pentru a transfera proprietatea publică obținută grație alocațiilor din contul Fondului Național pentru Dezvoltare Regională.

Astfel, la acest moment Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR-urile) sînt responsabile de gestionarea procedurilor de achiziții pentru proiecte. Însă ADR-urile nu devin proprietari ale bunurilor publice obținute, fie drum local, apeduct sau platformă de colectare a deșeurilor.

În aceste condiții, jurista Zinaida GUȚU sugerează achiziționarea dreptului de proprietate de către un APL în proporție de 100%, sau optarea pentru cote-părți între mai multe APL-uri, în funcție de contribuția fiecăruia.

Participanții la întrunirea de lucru s-au referit la necesitatea de a optimiza cadrul legal, pentru a asigura transmiterea corectă din punct de vedere juridic și financiar a obiectivelor obținute ca rezultat al proiectelor de dezvoltare regională. Propunerile vor fi compilate și transmise Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord