print
VIDEO. Seminar la Rîșcani despre managementul proprietății publice în contextul cooperării intermunicipale
19.04.2012
3154 accesări

RÎȘCANI, 19 aprilie 2012. A avut loc un seminar de informare cu genericul „Managementul proprietății publice în contextul cooperării intermunicipale”.

Seminarul, moderat de către Ion BESCHIERU, expert Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), și Zinaida GUȚU, expert Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a urmărit scopul de a informa actorii din raionul Rîșcani (primarii localităților, precum și membrii administrației raionale) despre conceptul de cooperare intermunicipală. Au fost explicate diverse modele de cooperare intermunicipală, insistîndu-se pe acele modele care pot fi aplicate în Republica Moldova, fie în prezent, fie în perspectivă. Pentru a ilustra modelele, s-a făcut apel la practici internaționale. Întîlnirea a durat în jur de 2 ore și s-a axat pe managementul proprietății publice.

Organizarea seminarului de informare din Rîșcani a fost susținută de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

[mai multe fotografii]

Președintele raionului Rîșcani, președintele Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord), Ion PAREA, a accentuat importanța seminarului de informare. „Vă rog frumos să fim receptivi, să prezentăm materialele la timp, deoarece tot ce facem facem pentru cetățenii noștri, care ne-au ales”, s-a adresat președintele Ion PAREA către primarii prezenți la seminar.

„De fiecare dată am confirmat că, pas cu pas, sîntem mai aproape de scopul nostru și, în cazul de față, este vorba de aprovizionarea cu apă și canalizare. Săptămâna viitoare vom avea următoarea activitate de definitivare a Strategiei, despre care am discutat la ultima noastră întîlnire, din luna martie. Deoarece toate opțiunile propuse pentru aprovizionarea cu apă și canalizare a raionului Rîșcani țin de cooperarea intermunicipală, am zis că este timpul să începem să punem în discuție subiectul de astăzi”, a spus Margareta VAMEȘ, consultant GIZ.

„Salutăm inițiativa domnului vicepreședinte Alexandru CHEPTĂNARU de a iniția această activitate în teritoriu. Ambiția de a reuși și de a găsi o soluție pentru ziua de azi este la etapa de discuție și de determinare a realelor posibilități, a necesităților și avantajelor unei cooperări, pentru a face mai eficient și mai calitativ serviciul public pentru locuitorii raionului Rîșcani”, a spus Natalia IACHIMOV, consultant GIZ.

Alexandru CHEPTĂNARU, vicepreședintele raionului Rîșcani, a mulțumit echipelor GIZ și ADR Nord pentru că au dat curs propunerii sale de a organiza, la Rîșcani, un seminar de informare în privința managementului proprietății publice în contextul cooperării intermunicipale. Potrivit vicepreședintelui, cooperarea între autoritățile publice locale înseamnă rezolvarea comună a problemelor și atragerea investițiilor.

La rîndul său, șeful Secției management proiecte de la ADR Nord, Constantin BÂNDIU, le-a reamintit participanților la seminar despre etapele și condițiile celui de-al 2-lea Apel de Propuneri de Proiecte și Programe de Dezvoltare Regională, lansat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în data de 27 martie a.c.

„Conlucrarea intercomunitară este un aspect important, fiindcă această cooperare este inevitabilă. De ce, de exemplu, în localitățile noastre nu merg afacerile? Pentru că nu le susținem. Conlucrînd intercomunitar vom prospera toți împreună. Timpul unităților administrative mici trece. Vrem sau nu vrem, vor fi unități administrativ-teritoriale mai mari: și ca suprafață, și ca număr de populație. Nu trebuie să ținem acum morțiș la bucățica ceea care ne-a revenit, oricît de mică aceasta ar fi. Este necesar să ne întîlnim mai des nu numai la astfel de ședințe. Există această lipsă de comunicare între dvs. Dacă v-ați întîlni mai des în situații în care să puteți comunica și colabora unii cu alții, eu cred că ar apărea mai multe posibilități de conlucrare între dvs. anume în planul de elaborare a strategiilor de dezvoltare a localităților, prin această cooperare intercomunitară", a spus vicepreședintele raionului Rîșcani Galina ZAMURDAC.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord