print
Investiție de 20 de milioane de euro în Parcul Industrial „Edineț”, inaugurat cu ocazia Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord
10.10.2013
6195 accesări

Edineț, 9 octombrie 2013. Cu ocazia Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), a fost pusă piatra de temelie a Parcului Industrial „Edineț”, cel de-al șaselea parc industrial creat în Republica Moldova. Zilele acestea, pe teritoriul parcului industrial vor demara lucrările de construcție a unei fabrici de producere a concentratelor de sucuri din mere ce va funcționa pe bază de biocombustibil.

Reprezentanții grupului de companii „T.B. Fruit” și-au prezentat proiectul investițional, în valoare de 20 de milioane de euro. Astfel, odată cu funcționarea fabricii ce urmează a fi construită vor fi create sute de locuri de muncă, inclusiv pentru agricultorii din regiune, în sezonul agricol din anul viitor.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a asigurat investitorul ucrainean de susținerea Guvernului Republicii Moldova la implementarea cât mai rapidă a acestui important proiect investițional. „Dacă îi dai antreprenorului libertate și îi creezi un mediu cu potențial, acești oameni răstoarnă dealuri”, a menționat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, susține că lansarea, cu ocazia Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, a Parcului Industrial „Edineț" subliniază și mai mult importanța regională a acestui important proiect investițional. În acest context, directorul ADR Nord s-a referit la proiectul de dezvoltare regională „Conectarea Parcului Industrial Edineț la infrastructura de acces și utilități publice”, în valoare de peste 9 milioane de lei, ce urmează a fi implementat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională. Proiectul presupune construcția infrastructurii pe teritoriul parcului industrial: drumuri, apeduct și canalizare etc.

„Așa vedem noi formula succesului: să creăm un mediu de afaceri cât mai favorabil, să investim în infrastructură și să investim în oameni, ori a investi în oameni înseamnă modernizarea sistemului educațional pe toate treptele sale - de la instituțiile preșcolare până la instituțiile universitare”, a relevat, în cadrul Zielelor RDN, viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

Parcul Industrial „Edineț” va fi amplasat pe un teren cu o suprafață de circa 18 hectare. Prin hotărârea Consiliul local, terenul a fost transmis în folosință pe un termen de 30 ani. Aici urmează să fie construită o fabrică de producere a sucurilor de fructe și legume. Astfel, compania „T.B. Fruit” intenționează să încheie contracte cu peste 100 de producători autohtoni, pentru achiziționarea materiei prime.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord