print
Autoritățile locale din raionul Florești identifică soluții pentru a crea un serviciu de management al deșeurilor solide în cadrul unui proiect de protecție a mediului
06.02.2014
2498 accesări ADR Nord,

Florești, 5 februarie 2014. În incinta Primăriei Florești a avut loc o ședință de lucru pe tema creării serviciului de management al deșeurilor solide (MDS) în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești”, finanțat prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

La întrunire au participat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), Ion Bodrug, care a prezidat ședința de lucru, autoritățile publice locale din localitățile implicate în implementarea proiectului și reprezentanți GIZ.

Din 2014, pe teritoriul raionului Florești, parte a Regiunii de Dezvoltare Nord, proiectul de gestionare a MDS va fi monitorizat de ADR Nord, cu suportul consultanților GIZ din cadrul ADR Nord. Menționăm că, până în prezent, proiectul a fost implementat în raza raionului Florești de ADR Centru.

Inițial, când a fost depus la Apelul de Propuneri de Proiecte I, toate primăriile din raionul Florești erau incluse în proiect. În prezent, invocând probleme legate de modalitatea de plată a serviciului de colectare a deșeurilor, nu toate primăriile sunt dispuse să aprobe în Consiliile locale documentele necesare pentru ca sistemul de MDS să funcționeze, acest fapt tergiversând procesul de implementare a proiectului.

Până acum, în raionul Florești, au fost costruite 215 platforme de depozitare a deșeurilor și a fost procurat echipament tehnic. „Acum suntem la o etapă când trebuie să ne axăm pe dezvoltarea serviciului de MDS. Autoritățile publice locale trebuie să fondeze o asociație sau o întreprindere ce va gestiona serviciul de MDS. În acest sens, ADR Nord și consultanții GIZ vor contribui ca acest serviciu să funcționeze cât mai curând posibil”, a relevat, în cadrul ședinței, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, care a mai subliniat că dezvoltarea regională, în special regionalizarea serviciilor comunale, este un lucru foarte complicat. „Am avut ocazia să studiem anevoioasa experiență a altor state în acest domeniu”, a relevat directorul ADR Nord.

„Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) este limitat, reprezintă 1% din Bugetul de Stat. Dacă nu interveneau specialiștii de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și ADR Nord, ca să fuzionăm proiectul din raionul Florești cu un proiect similar din raioanele Șoldănești și Rezina, eu nu cred că acum raionul Florești era să aibă niște platforme de colectare a deșeurilor menajere solide și niște echipamente procurate”, a spus directorul ADR Nord.

Igor Neaga, consultant GIZ în cadrul ADR Nord: „Fiece primărie este o parte componentă a acestui proiect. Vreau să menționez că noi nu insistăm cu de-a sila de a-i impune pe toți sub un standard unic sau sub anumite condiții foarte dure de a fi părți componente ale acestui proiect. Din discuțiile cu alți primari am auzit și alte păreri. Rămâne la discreția dvs. să decideți, dar nu mai putem tărăgăna acest proces”.

Cu un buget total de 40 de milioane de lei, proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Șoldănești, Rezina și Florești” este unul interregional, implementarea cu succes a căruia va duce la dezvoltarea localităților vizate și la reducerea numărului de îmbolnăviri în rândul populației.

Pe lângă lucrările efectuate în cadrul proiectului până în prezent, vor mai fi construite un depozit sanitar la Șoldănești, 2 centre de reciclare la Șoldănești și Florești, 2 stații de transfer la Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești, și Florești.

Inițial, după implementarea proiectului, circa 77 de mii de locuitori vor beneficia de un sistem comun de MDS. Ulterior, este preconizată extinderea proiectului, pentru a acoperi necesităţile a 200 de mii de locuitori din cele trei raioane.

În rezultatul ședinței de lucru ce a avut loc ieri în incinta Primăriei Florești, au fost scoase în evidență problemele principale ce țin de crearea și funcționarea serviciului de MDS în raionul Florești, probleme ce vor fi luate în calcul de către specialiștii responsabili de implementarea proiectului.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord