print
Implementarea unui proiect de dezvoltare economică locală va demara, în curând, în orașul Otaci
27.03.2014
2500 accesări

Otaci (Ocnița), 26 martie 2014. O delegație compusă din reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și ai Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au organizat o ședință de lucru în cadrul proiectului „Centrul Creativ-Inovativ PRO Cariera (Otaci)”, înaintat de Primăria Otaci.

Responsabilii de implementarea proiectului au discutat cu directorul ADR Nord, Ion Bodrug, primarul de Otaci, Vasile Traghira, și specialiști în implementarea și monitorizarea proiectelor de la ADR Nord, despre situația reală la proiect. Prezent la ședință, șeful Direcției generale dezvoltare regională (DGDR) a MDRC, Valerian Bânzaru, a comunicat membrilor ședinței despre atribuțiile ADR Nord, în calitate de autoritate de implementare a proiectului. De asemenea, șeful DGDR a stăruit asupra necesității bunei colaborări dintre autorul de proiect, administrația publică locală din Otaci și ADR Nord, pentru eficientizarea procesului de implementare a proiectului.

Prezent la ședință, directorul I.P. „Urbanproiect”, Iurie Povar, a relatat membrilor ședinței că specialiștii instituției de proiectare au efectuat anterior o vizită de studiu la obiect și, pentru obținerea informației detaliate, cu efectuarea prospecțiunilor geologice, urmează ca vineri, 28 martie, să mai efectueze o vizită la obiect.

La ședință s-a mai discutat despre termenii posibili de actualizare a documentației tehnice. Totodată, Primăria Otaci, beneficiarul proiectului, urmează să urgenteze convocarea unei comisii speciale pentru aprecierea volumelor de lucrări deja executate. I.P. „Urbanproiect”, va elabora, până în data de 11 aprilie a.c., un raport de expertiză a calității lucrărilor de construcție deja executate, în baza cercetărilor de laborator a betonului și a prospecțiunilor geologice.

Oraşul Otaci şi localităţile limitrofe acestuia se află la frontiera cu Ucraina. Acest fapt contribuie în mod direct la dezvoltarea economică a zonei, însă această oportunitate geografică nu este valorificată din cauza insuficienţei de cunoştinţe în domeniul antreprenorial modern. Beneficiarii proiectului, în special tinerii, pot, prin propriile afaceri, genera dezvoltare economică locală şi oportunităţi de dezvoltare în regiune. Pe termen lung, Centrul își doreste să devină o soluție curentă pentru problemele de integrare a tinerilor.

Valoarea totală a proiectului „Centrul Creativ-Inovativ PRO Cariera” din Otaci este de 22 222 870 de lei, bani solicitați din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Pentru implementarea proiectului în anul 2014, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a alocat 5 milioane de lei.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord