print
În Regiunea de Dezvoltare Nord continuă realizarea Programului regional sectorial în domeniul Eficiența energetică în clădirile publice
09.12.2014
2163 accesări ADR Nord,

Bălți, 9 decembrie 2014. A avut loc cea de-a 5-a ședință a grupului de lucru regional sectorial (GLRS) Eficiența energetică (EE) în clădirile publice privind implementarea Programului Regional Sectorial (PRS) și evaluarea Conceptelor de Proiecte Posibile (CPP).

La întrunirea de azi au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), Ministerului Economiei, Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, Agenției pentru Eficiență Energetică, Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), manageri energetici, precum și experți ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale (MSPL) în Republica Moldova”.

În cadrul ședinței, a fost examinat procesul de implementare a Programului Regional Sectorial în sectorul Eficienței Energetice în clădirile publice din Regiunea de Dezvoltare Nord. Experții au prezentat membrilor grupului de lucru sectorial rezultatul evaluării Conceptelor de Propuneri de Proiecte (CPP-urilor) din perspectiva oferirii statutului de Concept de Proiect Viabil (CPV). Participanții la eveniment au fost familiarizați cu lista CPV-urilor prioritare pentru Regiunile de Dezvoltare Nord, aprobată recent de o comisie interministerială.

Pentru Regiunea de Dezvoltare Nord au fost selectate 5 CPV-uri din raioanele Fălești, Sângerei, Edineț, Râșcani și municipiul Bălți, iar în scurt timp urmează crearea Echipelor de Proiect pentru fiecare dintre acestea. În cadrul ședinței de astăzi a fost discutat rolul și responsabilitățile membrilor Echipelor de Proiect.

Atât ateșlierele, cât și ședințele pe tema EE au fost organizate cu susținerea proiectului MSPL, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”, care are drept scop acordarea suportului MDRC și ADR-urilor în cadrul procesului de planificare regională în sectorul EE.

Amintim că, la 13 februarie a.c., Consiliul de Dezvoltare Regională Nord a aprobat Programul Sectorial Regional în domeniul EE (clădiri publice). Documentul reprezintă un instrument operațional de planificare regională ce va spori capacitatea APL-urilor în domeniul elaborării proiectelor regionale durabile și va crea condiții pentru dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord