print
Delegație suedeză în vizită de documentare la un proiect-pilot realizat în Regiunea de Dezvoltare Nord
06.05.2015
2542 accesări ADR Nord,

Bălți, 5 mai 2015. O delegație suedeză a vizitat Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), după care a efectuat o vizită de documentare în localitățile Costești și Duruitoarea Veche din raionul Râșcani, unde ADR Nord, cu suportul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), realizează un proiect-pilot de îmbunătățire a serviciilor de apă și canalizare, finanțat de Guvernul Germaniei. Proiectul acoperă clusterul Prut, ce include aproape jumătate din teritoriul raionului Râșcani.

Din componența delegației suedeze au făcut parte Henrik Huitfeldt, consilier Cooperare pentru reforme la Ambasada Suediei în Chișinău; Christina Hartler, director adjunct, Departamentul pentru Europa și America Latină din cadrul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida); Ana-Karin Municio, consultant independent la Municio Consulting din Suedia; și Andrei Darie, coordonator național de programe la Ambasada Suediei în Chișinău. Delegația din Suedia a fost însoțită de către Igor Malai, șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) al Republicii Moldova, și de Valentina Pleșca, consultant național superior în domeniul serviciilor publice locale, MSPL.

În incinta ADR Nord, directorul instituției, Ion Bodrug, le-a mulțumit oaspeților pentru interesul față de proiectele de dezvoltare regională realizate în nordul republicii, după care a prezentat detalii despre proiectul-pilot „Îmbunătățirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani”. „Acest proiect este unic, mai cu seamă pentru activismul oamenilor dintr-o mică localitate precum este Duruitoarea Veche, comunitate ce a contribuit cu peste 100 de mii de lei, bani necesari pentru elaborarea documentației tehnice la proiect”, susține directorul ADR Nord.

Oaspeții din Suedia s-au documentat în privința etapelor de realizare a proiectului-pilot de la Râșcani. Astfel, până în prezent, în cadrul proiectului au fost construite 7,5 km de rețele de apeduct în satul Duruitoarea Veche; 3,2 km rețele de canalizare construite; a fost reparat și reabilitat oficiul Î.M. „Apă-Canal Costești”, acesta fiind dotat cu chipament și tehnică de birou; Î.M. „Apă-Canal Costești” a fost dotată cu vehicule și echipament specializat pentru necesități operaționale. În prezent, 118 (70%) din totalul de 170 de gospodării din satul Duruitoarea Veche primesc servicii centralizate de alimentare cu apă potabilă. Totodată, în proces de implementare sunt reconstrucția și modernizarea stației de epurare din orașul Costești, construcția a 4,5 km de rețele de canalizare în satul Duruitoarea Veche, extinderea rețelelor de canalizare în orașul Costești cu 11,5 km.

Menționăm că, până în prezent, a fost elaborat un studiu de fezabilitate de agregare a serviciilor de alimentare cu apă pentru clusterul Prut, iar 15 administrații publice locale din raion au semnat, în cadrul proiectului, un memorandum de înțelegere pentru cooperare în domeniul prestării serviciilor publice de alimentare cu apă și canalizare (AAC). Unul dintre următorii pași este fondarea operatorului regional de AAC pentru clusterul Prut. Construcţia rețelelor de canalizare în satul Duruitoarea Veche și reconstrucția stației de epurare și extinderea rețelelor de canalizare în Costești se numără printre alte câteva activități importante ce urmează a fi realizate în cadrul acestui proiect.

În a doua jumătate a zilei, delegația suedeză s-a deplasat în orașul Râșcani, unde s-a întâlnit cu președintele raionului, Ion Parea, după care a vizitat localitățile Costești și Duruitoarea Veche.

Valoare totală estimativă a proiectului de la Râșcani este de 21 921 677 de lei (1 210 079 de euro), inclusiv, investiții germane, prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) - 21 699 677 de lei (1.196.179 de euro), contribuția locală - 13 900 de euro).

Proiectul MSPL, în cadrul căruia este implementat proiectul-pilot de alimentare cu apă și canalizare a 15 unități administrativ-teritoriale cu 28 localități ce fac parte din clusterul Prut, este implementat de GIZ și este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al României.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord