print
Construcția rețelelor de canalizare în satul Duruitoarea Veche, raionul Râșcani, decurge conform graficului
21.03.2016
2195 accesări ADR Nord,

La Duruitoarea Veche sosirea primăverii a fost marcată prin lansarea celei de-a doua etape a lucrărilor de construcție a rețelelor de canalizare, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de apă și canalizare în raionul Râșcani”. Proiectul-pilot, realizat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și sprijinit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a demarat în 2011. În cadrul primei etape de implementare a proiectului-pilot, sătenii din Duruitoarea Veche s-au ales cu sistem centralizat de aprovizionare cu apă potabilă și cu o porțiune construită a rețelelor de canalizare. Datorită faptului că Guvernul Germaniei a extins finanțarea pentru acest proiect, a devenit posibilă construcția integrală a sistemului de canalizare.

La sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanți ai ADR Nord și GIZ, asistați de primarul orașului Costești și managerul local al proiectului, au monitorizat în teren modul cum se desfășoară lucrările, demarate la 25 februarie curent. Astfel, s-a constatat că deja sunt construite 2,3 km de rețele de canalizare gravitațională din totalul celor 4 km planificați, urmând a fi construiți încă 2,5 km de rețele sub presiune.

Lucrările se îndeplinesc în conformitate cu graficul agreat în contractul de antrepriză. Totodată, atât în procesul executării lucrării, cât și în rezultatul consultării beneficiarilor direcți, s-a constatat relevanța operării anumitor ajustări în proiectul tehnic, pentru a optimiza resursele folosite și a satisface preferințele consumatorilor de servicii.

Odată cu realizarea proiectului-pilot, vor fi create condiții pentru racordarea tuturor gospodăriilor din satul Duruitoarea Veche la servicii de canalizare.

Proiectul-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani” este realizat de ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de GIZ. Potrivit MSPL, valoarea totală a proiectului-pilot din raionul Râșcani este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiți germane - 1.103.431 de euro, contribuția locală - 13.875 euro).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord