print
Reprezentanți ai MDRC, ADR și ai proiectului MSPL au agreat, în cadrul unui atelier de lucru, modalități de implementare a proiectelor comune, cu posibilă finanțare din surse ale UE
25.11.2016
1343 accesări MSPL ,

În perioada 22-23 noiembrie a fost organizat un atelier de lucru la care au participat repreprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) și ai proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL). Scopul evenimentului a fost stabilirea și agrearea modalității de implementare a proiectelor comune, cu posibilă finanțare din surse ale Uniunii Europene (UE), care vor fi desfășurate în faza a doua a proiectului.

Pe parcursul celor două zile de lucru au fost discutate detalii concrete privind implementarea proiectelor în baza celor 5 piloni:

  • Componenta investițională;
  • Planificare și programare integrată;
  • Dezvoltarea capacităților APL-urilor și prestatorilor de servicii;
  • Cooperarea inter-comunitară funcțională;
  • Acțiuni de sensibilizare și infomare a cetățenilor.

De asemenea, au fost organizate trei focus grupuri care au avut drept obiectiv discutarea procedurii de implementare a proiectelor comune și au fost agreate rolurile și responabilitățile pentru fiecare sector în parte. O importanță aparte s-a atras și subiectului privind misiunea și rolul Consiliilor de Dezvoltare Regională în procesul promovării strategiilor de dezvoltare regională. 

Philipp Johannsen, director de țară al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și managerul proiectului MSPL: „Suntem aici pentru a vorbi despre amplificarea rezultatelor obținute în prima fază a proiectului, care trebuie extinse în faza a doua. În continuare, trebuie să avem o abordare și ambiții comune în implementarea proiectului MSPL. Aceasta este foarte important, pentru că donatorii se așteaptă ca rezultatele în prima fază a proiectului să fie multiplicate în a doua fază”.

Anatol Usatîi, viceministru Dezvoltării Regionale și Construcțiilor: „Acesta este un seminar despre care am discutat demult și care într-adevăr este foarte necesar pentru noi toți, pentru planificarea investițiilor care vin și cuantumul cărora în dezvoltarea regională nu au fost niciodată așa de mare. Anume din acest considerent trebuie să vedem care au fost practicile bune și mai puțin bune din trecut și să le luăm în calcul în următoarea fază a proiectului”

Valetina Pleșca, consultant național superior în domeniul serviciilor publice locale, MSPL/GIZ: „La baza unui serviciu public stă o abordare complexă. Toți partenerii proiectului trebuie să se implice, pentru că toți suntem în aceeași luntre. Este necesar să stabilim din start rolul și misiunea fiecărei părți, pentru că doar astfel vom putea să mergem în comun în direcția planificată”.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord