print
Conferință națională la Chișinău despre beneficiile cooperării transfrontaliere în cadrul Programelor UE
20.04.2017
1695 accesări

A treia ediție a Conferinței naționale anuale „Cooperarea Transfrontaliera: beneficii ale frontierelor comune 2014-2020” a avut loc joi, 20 aprilie, în incinta Palatului Republicii din Chișinău. Evenimentul este organizat anual și are drept scop identificarea oportunitatilor și particularităților oferite de Programele de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene pentru potențialii beneficiari din Moldova.

„Pentru Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor acest eveniment este de o importanță deosebită, pentru că implementarea politicii de dezvoltare regională și soluționarea problemelor regionale pot fi realizate inclusiv prin programele de cooperare transfrontalieră, iar autoritățile locale pot beneficia direct de proiecte finanțate de Uniunea Europeană", susține ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bîtca.

Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Excelența Sa Pirkka Tapiola, cooperarea transfrontalieră contribuie la dezvoltarea relațiilor mai strânse dintre parteneri și are drept scop îmbunătățirea vieții oamenilor.

„În discursurile dvs. ați atins, după mine, o tematică foarte importantă în domeniul implementării proiectelor atât hard, cât și soft. Când vorbim despre serviciile care trebuie acordate cetățenilor prin intermediul administrațiilor publice locale sau prin asociațiile create, într-adevăr, este foarte importantă durabilitatea proiectelor, pentru că știm că nu este de ajuns să construim rețele de apeduct sau să procurăm autospeciale și să construim platforme de colectare a deșeurilor. În primul rând, este foarte importantă conștientizarea populației. Pentru că numai astfel respectivele servicii pot asigura bunurile destinate pentru a face viața omului mai calitativă. În acest context, țin să menționez că e foarte important să învățăm din greșelile pe care le-am comis în perioada când am valorificat resurse financiare alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională. Acum și autoritățile publice locale au atins un nivel mai înalt de pregătire și conștientizare. E foarte important să funcționeze eficient triunghiul autoritatea locală - ADR - societatea civilă, pentru a implementa aceste proiecte, astfel încât să evităm astfel de situații când cetățenii nu au nevoie de anumite servicii create în cadrul unor proiecte. Este foarte important de implicat cetățenii în procesul de implementare a proiectelor, prin crearea așa-numitor comitete a cetățenilor, așa cum am procedat cazul proiectelor-pilot pe care le-am implementat în la nordul Moldovei din sursele Guvernului Germaniei", a relevat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, menționând că raioanele Fălești și Soroca sunt fruntașe în Regiunea de dezvoltare Nord la capitolul accesării resurselor financiare prin intermediul programelor transfrontaliere

Conferința a fost divizată în trei sesiuni plenare. În cadrul primei sesiuni, participanții au evaluat rezultatele conferințelor precedente și au scos în evidență lecțiile de învățat pentru etapa următoare. În acest context, Speranța Olaru, reprezentantă a Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, s-a referit la primul Program de Cooperare Transfrontalieră pentru Moldova - Programul de Vecinătate 2004-2006, iar Sebastian Costea, de la BRCT Secretariatul Tehnic Iași, a vorbit despre lecțiile învățate prin perspectivele programelor. Despre participarea instituțiilor din Republica Moldova în cadrul Programelor Transfrontaliere a relatat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros.

În cadrul celei de-a doua sesiuni plenare, participanților li s-au prezentat informații relevante despre oportunitatilor și particularităților oferite de Programul de Cooperare Teritorială Moldova-Ucraina 2014-2016, Programul de Cooperare Transnațională Dunărea 2014-2020, Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Programul Operațional Comun România - Republica Moldova 2014-2020.

Cea de-a treia sesiune plenară a fost dedicată noilor angajamente și realizări în cadrul Programelor de cooperare transfrontalieră ale Uniunii Europene. În acest context, reprezentanții Cancelariei de Stat a Republicii Moldova s-au referit la cerințele naționale pentru  proiectele de cooperarea transfrontalieră finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate (IEV). De asemenea, despre noile oportunități de comunicare în contextul dezvoltării comunității de cooperare transfrontalieră a vorbit Marian Căpraru, managerul Proiectului „Dunărea Unește”.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord