print
O nouă ședință a Comitetului director local al proiectului de îmbunătățire a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia, finanțat de UE
19.07.2018
1001 accesări

Membrii Comitetului director local (CDL) al proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” s-au întrunit joi, 19 iulie a.c., în cadrul celei de-a doua ședințe, organizată în incinta Primăriei orașului Drochia. La ședință a fost prezentat raportul de progres al proiectului pentru trimestrul al II-lea și actualizat și aprobat planul de implementare a proiectului pentru trimestrul al III-lea.

Ședința a fost prezidată de Nina Cereteu, președinta CDL a proiectului, primarul orașului Drochia. În mesajul său de salut, președinta CDL a menționat necesitatea participării active a fiecărei părți interesate în realizarea cu succes a proiectului de aprovizionare cu apă și canalizare (AAC).

Membrii CDL au lucrat asupra planului de activități pentru trimestrul al III-lea, actualizând totodată planul de implementare a proiectului. De asemenea, membrii CDL au audiat raportul pentru trimestrul al II-lea al proiectului. În acest context, Ruslan Babin, managerul local al proiectului, s-a referit la principalele sarcini îndeplinite în decursul lunilor aprilie-iunie a.c. La rândul său, Vitalie Josan, vicepreședintele CDL și vicepreședinte al raionului Drochia, a vorbit despre rolul cooperării intercomunitare pentru dezvoltarea sectorului de AAC în raionul Drochia.

La ședință s-a mai discutat despre statutul actual al proiectului (în contextul finalizării fazei I de elaborare a proiectului tehnic), despre sarcinile APL și ale furnizorului de servicii pentru asigurarea condiționalităților finanțatorului, despre informarea populației despre aria de acoperire a proiectului și despre contribuția financiară a consumatorilor pentru conectare la rețele, precum și despre consultarea și aprecierea modalității de stabilire și de colectare a contribuției. În cadrul unei dezbateri, membrii CDL au apreciat procesul de implementare a activităților și rezultatele obținute. Totodată, au fost analizate un șir de probleme și riscuri.

Petru Veverița, consultant național superior MSPL/GIZ, a amintit în context că scopul acestui CDL este să ofere soluții pentru problemele ce ar putea apărea pe parcursul implementării proiectului, precum și mai multă responsabilitate părților implicate la nivel local.

În urma realizării proiectului, în orașul Drochia vor fi reabilitați 4,6 km de aducție de apă potabilă sub presiune și 8,5 km de rețele de alimentare cu apă. Mai mult, rețelele de alimentare cu apă din Drochia vor fi extinse cu 8,9 km. Totodată, la Drochia vor fi construite 1 stație de tratare a apei potabile și reabilitate 2 stații de pompare, 7 castele de apă și 6 rezervoare de apă potabilă. De asemenea, vor fi instalate 7 stații hidrofor în blocurile locative multietajate. Circa 17.300 de drochieni vor fi conectați la sistemul de alimentare cu apă. Valoarea estimativă a proiectului de AAC din orașul Drochia se cifrează la 1,5 milioane de euro, contribuția beneficiarilor fiind de 162.000 de euro.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în orașul Drochia” este finanțat de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, care este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului și ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord