print
Ziua Mondială a Mediului, marcată în Republica Moldova
05.06.2019
1251 accesări

Ziua Mondială a Mediului a fost marcată astăzi în Republica Moldova prin mai multe acţiuni de informare, inclusiv o masă rotunda cu genericul „Stop poluării aerului”, organizată de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, transmite MOLDPRES.

„Această zi este un prilej de a evidenția problemele de mediu existente pe plan local, național, regional și global, de a reaminti omenirii cât de grave pot deveni lucrurile dacă nu manifestăm grijă pentru patrimoniul natural. La această întrunire  am putut discuta despre cauzele poluării aerului la nivel global și național, despre situația ecologică în Republica Moldova și acțiunile realizate pentru ameliorarea stării mediului. De starea mediului depinde nu doar viaţa noastră, dar şi cea a generaţiilor viitoare, iar noi avem datoria să le transmitem celor care vor veni după noi o planetă curată”, a declarat la eveniment Nicolae Ciubuc, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Totodată, oficialul a menţionat că „instituțiile guvernamentale, administrațiile publice locale, mediul de afaceri, organizațiile nonguvernamentale ş.a. trebuie să-şi unească eforturile pentru a asigura continuitatea vieții pe această planetă”.

Principalele evenimente în contextul Zilei Mondiale a Mediului vor fi organizate vineri, 7 iunie, în Parcul Valea Morilor din capitală. Programul este pregătit de către un grup de inițiativă, împreună cu World Health Organization in Moldova, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP Moldova), proiectele finanțate de GEF Programul de Granturi Mici, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic, EcoVisio, EcoContact.

Ziua Mondială a Mediului este celebrată anual la 5 iunie, devenind  cea mai importantă sărbătoare din calendarul de mediu. Aceasta a fost declarată în anul 1972, la Stockholm (Suedia), în cadrul Conferinţei mondiale pentru mediu, cu genericul „O singură planetă", fiind aprobată de reprezentanți ai 113 state.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an, aproximativ șapte milioane de decese premature sunt atribuite poluării aerului - ceea ce reprezintă 800 de persoane care mor în fiecare oră sau 13 în fiecare minut. În ansamblu, poluarea aerului este responsabilă pentru mai multe decese decât mulţi alţi factori de risc, inclusiv malnutriţia, consumul de alcool şi inactivitatea fizică. Copiii sunt cel mai mult expuşi riscului. La nivel global, 93 la sută dintre copii respiră aer care conţine concentraţii mai mari de poluanţi decât cele considerate de OMS ca fiind sigure pentru sănătatea umană. 

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord