print
Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor s-a desfășurat la Chișcăreni, raionul Sângerei
16.09.2019
1703 accesări

Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor s-a desfăşurat, duminică, 15 septembrie, în satul Chișcăreni, raionul Sângerei. Evenimentul este la a IX-a ediție și s-a înscris în programul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, organizate de autorităţile Republicii Moldova cu susţinerea partenerilor de dezvoltare, informează MOLDPRES, care este şi partener media al acţiunii.

Sărbătoarea plăcintelor și sarmalelor a întrunit zeci de gospodine din localitate care s-au întrecut în pregătirea celor mai îndrăgite specialităţi din bucătăria naţională. Bucătăresele de la Sângerei au gătit pentru câteva sute de vizitatori ai festivalului, oaspeţi din alte raioane ale ţării şi din străinătate. Potrivit autorităţilor locale, în acest an, Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor a găzduit mai mulţi turişti faţă de anii trecuţi, ceea ce înseamnă că devine un eveniment tradiţional pentru regiune.

Agenda festivalului de la Chişcăreni a inclus o paradă a portului popular, susţinută de mai multe colective artistice din zonă, prezentarea rezultatelor proiectului „Acces pentru succes”, implementat de Asociaţia obştească „Baștina-Chișcăreni” și proiectele Grupului de acţiune locală „Hora Ciulucului”, care se implementează în prezent. De asemenea, au fost organizate cinci master-class-uri de confecționare a covorului în bumbi, suvenirelor, brodatului iei, suvenirelor din pănuşe ş.a. Pentru vizitatori a fost organizat un program cultural-artistic, degustări, iar gospodinele din localitate au povestit despre tehnicile pregătirii plăcintelor şi sarmalelor „ca la Chişcăreni”.

„Festivalul de la Chișcăreni este sarea și piperul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord. Pe lângă forumurile economice și conferințele pe care le desfăşurăm, festivalurile ca cel din raionul Sângerei creează o imagine completă a regiunii noastre”, au menționat pentru MOLDPRES surse de la  Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.

În prezent, mai multe localităţi din ţara noastră sunt remarcate ca gazde ale festivalurilor dedicate diferitelor produse şi activităţi tradiţionale pentru Moldova. Astfel, în R. Moldova există festivaluri ale mărului, cartofului, căpşunii, florilor, strugurelui, copăceilor, bostanilor, pescarilor, mierii, prunei, piersicilor ş.a.

Programul celei de-a V-a ediţii a Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord prevede mai multe activităţi ce vor avea loc până pe data de 20 septembrie, în diferite localități din nordul ţării.

Evenimentul Zilele Regiunii de Dezvoltare Nord, ediția a V-a, este organizat de ADR Nord, sub egida Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Primăria municipiului Edineț, Organizația neguvernamentală People in Need Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Consiliul raional Soroca, Consiliul raional Sângerei, Primăria comunei Chișcăreni, Asociația Obștească „Centrul de Dezvoltare Comunitară Integrată” și Asociația Obștească „Pro Cooperare Regională”. Evenimentul se desfășoară în perioada 12-20 septembrie 2019, în mai multe localități din nordul republicii. Detalii se găsesc AICI.

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord