print
Proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova” va fi susținut de parteneri de dezvoltare
01.04.2020
1463 accesări

Cabinetul de miniştri, întrunit în şedinţă miercuri, 1 aprilie, a decis iniţierea negocierilor dintre ţara noastră și Banca Europeană de Investiţii (BEI) asupra proiectului Contractului de finanţare a Programului „Eficienţa energetică în Republica Moldova”, transmite MOLDPRES.

Pentru negocierea proiectului a fost constituită o delegaţie oficială, formată din responsabili de la Ministerul Economiei şi Infrastructurii, Ministerul Finanţelor, Agenția pentru Eficiență Energetică.
Proiectul „Eficiența energetică în Republica Moldova” este orientat spre crearea unui instrument financiar necesar pentru reabilitarea energetică a fondului imobiliar al Moldovei ce cuprinde clădiri publice deținute de autoritățile publice centrale și locale, care este caracterizat printr-o performanță energetică scăzută, urmare a vechimii construcțiilor, în care nu s-a investit de când au fost date în exploatare. 

Pentru realizarea Proiectului, Republica Moldova urmează să contacteze un împrumut în valoare de 30 de mln de euro din partea BEI, un împrumut în valoare de 30 mln de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și un grant în valoare de 15 mln de euro oferit din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene. Astfel, bugetul total al Proiectului constituie 75 mln de euro, cu o durată de implementare începând cu trimestrul III, 2020, până în trimestrul III, 2024.

Principala categorie de beneficiari ai Proiectului sunt instituțiile publice, și anume cele „guvernamentale”, de importanță națională (cele de menire socială, precum sunt spitalele republicane, alte organizaţii de interes național), și instituțiile publice de importanță socială, de nivel local (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord