Prima   -  Noutăți - Raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni învaţă din experienţa de gestionare a deşeurilor a României

Raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni învaţă din experienţa de gestionare a deşeurilor a României

15.12.2014   2112 accesări  

Reprezentanţi ai autorităților publice locale din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni, precum și ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerului Mediului și Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au participat, în perioada 7-12 decembrie a.c., la o vizită de studiu în România, în domeniul gestionării deșeurilor. Evenimentul a fost susţinut financiar şi organizat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”.

Delegația din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a vizitat județele Argeș, Sibiu și Mureș, județe în care se află în curs de realizare proiecte de gestionare a deșeurilor, finanțate de Uniunea Europeana prin Programul Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu).

Participanții la vizita de studiu au obținut informații tehnice despre sistemele integrate de gestionare a deşeurilor, mecanisme financiare și lecții învăţate pe parcursul realizării proiectelor.

„Sunt mulțumită de această vizită de studiu. Gestionarea deșeurilor din România poate fi un model bun pentru cele 14 localități vizate de un proiect pe care l-am pregătit pentru a fi realizat”, susține Larisa Ciornâi, viceprimar de Lipcani.

„Proiectele de management al deșeurilor solide sunt printre cele mai dificile proiecte de realizat. Tocmai de asta, eperiența în acest domeniu a României ne va învăța să evităm unele greșeli care se pot evita de la bun început, astfel încât proiectele noastre în acest domeniu să fie durabile”, a menționat Rodelia Vasilcov, viceprimar de Edineț.

În cadrul vizitei, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai consiliilor județene, ai unităților de realizare a proiectelor, precum și ai asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, întâlniri în cadrul cărora au fost discutate aspecte tehnice, instituționale și financiare.

În fiecare județ, după întâlnire, au fost vizitate depozite de deșeuri, stații de sortare, stații de compostare și o stație de transfer. Pentru a obține o imagine cât mai bună despre gestionarea deșeurilor în aceste județe, delegația din RDN a vizitat atât instalații în curs de operare, cât și instalații finalizate recent, care sunt la etapa de contractare a unui operator economic ce va gestiona serviciul.

Un subiect aparte al discuţiilor a fost axat pe necesitatea cooperării la capitolul identificarea şi aprobarea amplasamentului pentru depozitul regional de deșeuri, ceea ce ar impulsiona desfăşurarea activităţilor de mai departe pentru elaborarea Studiului de fezabilitate şi de evaluare a impactului asupra mediului de la sistemul nou de gestionare a deşeurilor în Zona 2 de management a deşeurilor din RDN.

La sfârșitul vizitei de studiu, la București, a avut loc o sesiune de totalizare, unde au fost recapitulate informațiile furnizate în cadrul vizitelor din cele trei județe și au fost punctate asemănările dintre sistemele de management integrate vizitate și sistemul de management integrat al deșeurilor care se propune pentru zona de gestionare a deșeurilor 2 din RDN (raioanele Ocniţa, Donduşeni, Edineţ şi Briceni).

În timpul ședinței de totalizare, au fost invitaţi şi reprezentanţi ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice din Romania şi ai ECO ROM Ambalaje, care au vorbit despre organizarea şi funcţionarea sistemului de colectare a deşeurilor de ambalaje din România.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este realizat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.