Prima   -  Noutăți - Instituțiile de dezvoltare regională învață din experiența Estoniei de comunicare publică și marketing regional

Instituțiile de dezvoltare regională învață din experiența Estoniei de comunicare publică și marketing regional

22.12.2014   1887 accesări   GIZ

Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC) și Agențiilor de Dezvoltare Regională (ADR) au participat, în perioada 16-20 decembrie 2014, la o vizită de studiu în Estonia, în domeniul comunicării publice și marketingului regional. Deplasarea a fost susţinută financiar şi organizată de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Estonia.

Cei 6 participanți la vizita de studiu au avut întrevederi cu responsabili de gestionarea proceselor de relații publice de la Agenția Estoniană de Dezvoltare Regională și Locală ERKAS, Președinția Estoniei, Biroului Național de Audit. Totodată, delegații s-au întâlnit cu reprezentanți ai societății civile și mass-media estoniene.

„Cred că cei care se ocupă de promovarea dezvoltării regionale în comunitățile din țara noastră au simțit de mai mult timp nevoia unor vizite de studiu de acest fel. Noi comunicăm publicului informații despre cum se dezvoltă regiunile țării și ce fel de proiecte realizăm. Mulți știu că scopul proiectelor de dezvoltare este să creeze oamenilor condiții mai bune de viață, după modelul statelor din Uniunea Europeană”, susține specialistul în comunicare al ADR Nord, Ion Urușciuc.

Din 2012, GIZ a facilitat desfășurarea anuală a unui curs de instruire dedicat comunicării interne şi externe. Prin asemenea sesiuni de formare, proiectul GIZ îşi propune să contribuie la creşterea capacităţilor partenerilor săi - Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şi Agenţiilor de Dezvoltare Regionale - de a coordona şi de a monitoriza procesul de dezvoltare regională. Or, pentru aceasta e nevoie de crearea unui sistem eficient de comunicare, atât pe intern, cât şi extern.

GIZ mai sprijină elaborarea unei strategii de comunicare a MDRC pentru anii 2015-2018. Totodată, în 2015 va fi desfășurată o campanie națională de comunicare în domeniul dezvoltării regionale.

Proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” este realizat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) şi este sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României și Uniunea Europeană.