Prima   -  Noutăți - La Râșcani a fost desemnată o nouă componență a Comitetului director local pentru implementarea unui proiect-pilot de îmbunătățire a serviciilor de apă și de canalizare

La Râșcani a fost desemnată o nouă componență a Comitetului director local pentru implementarea unui proiect-pilot de îmbunătățire a serviciilor de apă și de canalizare

11.03.2016   1794 accesări   ADR Nord

Râșcani, 11 martie 2016. În incinta Consiliului Raional (CR) Râșcani a avut loc prima ședință ordinară din acest an a Comitetului director local (CDL) pentru implementarea proiectului-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani”. După alegerile locale generale din vara trecută, a fost necesară modificarea componenței CDL. Astfel, membrii CDL au ales-o în calitate de președinte al Comitetului pe Zinaida Tcaci, vicepreședinte al CR Râșcani. Șeful Secție Gospodărie Comunală și Drumuri din cadrul CR Râșcani, Ion Costețchi, a fost ales în calitate de vicepreședinte al CDL. Secretară a CDL a fost desemnată Lilia Buinovscaia, care este și managerul local al proiectului-pilot.

În cadrul ședinței de la CR Râșcani, cei 10 din 11 membri ai CDL au evaluat progresul activităților realizate, conform planului de implementare a proiectului în trimestrul al IV-lea din anul trecut și trimestrul I din acest an. Totodată, membrii CDL și-au planificat activitățile pentru anul 2016 și au analizat problemele și riscurile ce pot influența implementarea cu succes a activităților planificate. De asemenea, au fost identificate soluții pentru problemele apărute în procesul implementării, fiind ajustate activitățile planificate la cerințele și situația actuală.

Șeful Serviciului managementul proiectelor din candrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Victor Caun, a spus că proiectului-pilot din raionul Râșcani are importanță atât la nivel regional, cât și național și că acesta trebuie să fie dezvoltat în continuare. „Este un proiect unic, care poate servi drept exemplu de succes și pentru alte regiuni”, a menționat funcționarul de la MDRC.

La rândul său, Valentina Pleșca, consultant național superior în domeniul serviciilor publice locale din cadrul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), a menționat că, la această etapă, este primordial să se vadă care sunt prioritățile administrației publice locale (APL), mai cu seamă în contextul în care urmează a fi semnat un nou memorandum de colaborare în cadrul proiectului-pilot, întrucât precedentul s-a încheiat în decembrie 2015. „Vom susține în continuare acest proiect, în parteneriat cu APL și MDRC. Suntem la etapa când trebuie să planificăm activitățile în cadrul proiectului pentru următoarea perioadă”, a menționat reprezentanta GIZ.

„Asistența pe care o primim din partea Guvernului Germaniei este oportună pentru raionul Râșcani. Investiția este enormă, am depus eforturi pentru ca procedurile de licitație să decurgă operativ. De aceea, noi suntem cei care putem opri dezvoltarea proiectului, dacă procedura de contractare pentru prestarea serviciilor de apă și de canalizare va stagna ori nu va avea loc”, a subliniat directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Primarul de Costești, Nelu Glasu, ales în această funcție în cadrul scrutinului din iunie 2015, a recunoscut că, într-adevăr, se depune o muncă enormă în procesul de realizare a proiectului-pilot, prin care se urmărește îmbunătățirea nivelului de viață al locuitorilor comunei Costești. „Vom depune eforturi maxime pentru a colabora cu părțile implicate în procesul de realizare a proiectului”, a declarat edilul de Costești, potrivit căruia doritori de a încheia contracte cu întreprinderea prestatoare de servicii sunt mulți, însă posibilități sunt puține.

Totodată, în cadrul ședinței CDL de la Râșcani au fost prezentate rezultatele unui sondaj privind gradul de satisfacție a locuitorilor din satul Duruitoarea Veche, acolo unde până în prezent a fost realizată cea mai mare parte a lucrărilor în cadrul proiectului-pilot, față de starea serviciilor de infrastructură din comunitate, comparativ cu situația de acum cinci ani. Rezultatele sondajului au fost prezentate de către directorul executiv al Asociației obștești „Moștenitorii”, Nicolae Moscalu, potrivit căruia în acest proces au fost antrenați studenți de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), cercetările sociologice fiind realizate de către decanul Facultății de Drept și Științe Sociale de la USARB, dr. Igor Cojocaru.

Proiectul-pilot „Îmbunătăţirea serviciilor de apă şi canalizare în raionul Râşcani” este realizat de ADR Nord și sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida), Ministerul Afacerilor Externe al României şi Uniunea Europeană, prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de GIZ. Potrivit MSPL, valoarea totală a proiectului-pilot din raionul Râșcani este de 1.117.306 de euro (inclusiv, investiți germane - 1.103.431 de euro, contribuția locală - 13.875 euro).

Amintim că, în data de 18 decembrie 2015, în cadrul proiectului-pilot a fost semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea serviciului și a sistemului durabil de alimentare cu apă și de canalizare (AAC) în raionul Râșcani. Prin documentul semnat, Consiliul raional Râșcani, Consiliul orășenesc Costești, Consiliul comunal Alexandrești, Consiliul comunal Braniște, Consiliul sătesc Horodiște, Consiliul sătesc Petrușeni și Consiliul comunal Pârjota și-au propus să dezvolte împreună servicii de AAC prin furnizarea și prestarea în comun a acestor servicii pe teritoriul unităților administrativ-teritoriale ale părților semnatare, precum și realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii aferente serviciilor de AAC.