Prima   -  Noutăți - Dezvoltarea regională, o prioritate pentru Republica Moldova

Dezvoltarea regională, o prioritate pentru Republica Moldova

02.12.2016   2180 accesări   MSPL

Dezvoltarea regională a fost tematica unui forum care a avut loc la 2 decembrie 2016. Inițiativa a reunit reprezentanți ai Guvernului Republicii Moldova, ai misiunilor diplomatice, funcționari din cadrul autorităților publice centrale și locale, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare din România, precum și reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile. Evenimentul a fost organizat de către Academia de Administrare Publică (AAP) și susținut de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Moderznizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Oleg Balan, rectorul AAP; Valentin Guznac, Secretar general adjunct al Guvernului; Anatol Usatîi, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Ulrich Kleppmann, șeful secției Cooperare și Dezvoltare Economică din cadrul Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova, s-au adresat participanților în sesiunea de deschidere a forumului.

Forumul a servit drept o platformă pentru schimbul de experiență și găsirea soluțiilor pentru o mai bună înțelegere și aplicare a politicilor de dezvoltare regională la nivel local și național. În cadrul evenimentului a fost evidenţiată evoluția conceptului de dezvoltare regională. La fel, a fost abordată și discutată Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR) 2016-2020, s-au prezentat concluziile de evaluare a implementării SNDR 2010-2012 și 2013-2015. De asemenea, un accent aparte s-a pus pe tematica planificării și programării regionale, precum și informația relevantă cu referire la statistica regională ca instrument de planificare a dezvoltării regionale.

Oleg Balan, rector AAP: „Idea acestui forum a fost posibilă doar cu susținerea financiară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului «Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova». Dacă la primul Forum, organizat în septembrie anul curent, s-a discutat despre reforma administrativ-teritorială, atunci, astăzi, la cel de-al doilea, vorbim despre dezvoltarea regională. Sperăm că informația prezentată va fi utilă pentru viitoarele reforme care urmează a fi făcute în domeniul dezvoltării regionale”.

„Evenimentul are o importanță deosebită, pentru că este o platformă de comunicare și de consolidare a politicilor de impact asupra autorităților administrațiilor publice locale. În acest context, este foarte important să valorificăm potențialul nostru regional și local, dar și să fim pregătiți să putem atrage resurse adiționale și investiții străine. Politica de dezvoltare regională a Republicii Moldova se bazează pe tendințele dezvoltării regionale ale Uniunii Europene, iar unul din cele mai importante elemente în acest sens este componenta investițională”, a subliniat Valentin Guznac, secretar general adjunct al Guvernului.

„Politica de dezvoltare regională devine o prioritate și mai accentuată pentru Republica Moldova. Un argument în acest sens, este faptul că SNDR 2016-2020 a fost aprobată nu de Guvern, ca în anii precedenți, ci de Parlament, ceea ce face ca aceasta să devină lege organică. Astfel, ne bucurăm că acest forum va servi drept primă tentativă pentru discuții publice asupra acestui document”, a declarat Anatol Usatîi, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Ulrich Kleppmann, șeful secției Cooperare și Dezvoltare Economică din cadrul Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova: „Germania este donatorul principal în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova, ceea ce se confirmă prin faptul că începând cu anul 1993 a susținut cu mai mult de 140 mln euro reforme de infrastructură și procese de tranziție. Dezvoltarea regională este și trebuie să devină o prioritate pentru Republica Moldova, iar motivul pentru care suntem aici, este că trebuie să lucrăm împreună pentru a satisface cerințele și necesitățile cetățenilor acestei țări. Dezvoltarea regională este un concept practic care se bazează pe promovarea coeziunii sociale și dezvoltarea regiunilor și eliminarea disparităților între acestea. Această abordare este cu succes practicată și implemetată în Uniunea Europeană”.

Începând cu luna septembrie 2016, Academia de Administrare Publică cu susținerea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) organizează o serie de forumuri deschise. Primul eveniment, organizat în luna seprembrie curent, a avut drept tematică reforma administrativ-teritorială. Următorul forum este planificat pentru luna martie 2017. Misiunea acestora este să pună în discuții teme actuale, care se referă la dezvoltarea administrației publice la nivel local și regional.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL) este implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Guvernul Suediei, Guvernul României, Uniunea Europeană și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC).