Prima   -  Noutăți - Proiectele finanțate de Uniunea Europeană, supuse auditului

Proiectele finanțate de Uniunea Europeană, supuse auditului

23.01.2020   1980 accesări  

Auditorii internaționali Mary Pope și Alexandru Bănulescu și-au încheiat joi, 23 ianuarie a.c., misiunea la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, unde au analizat modul cum a fost desfășurată etapa de elaborare a documentației tehnice pentru șase proiecte regionale de aprovizionare cu apă și/sau canalizare (AAC) și eficiență energetică (EE) în clădirile publice. Documentația tehnică supusă auditului a fost elaborată datorită suportului Uniunii Europene (UE), oferit prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

În cadrul ședinței de încheiere a misiunii, la care au participat și reprezentanți ai GIZ Moldova, au fost puse în discuție aspecte privind constatările financiare și de control intern formulate de auditori. Aceștia din urmă au propus atenției specialiștilor ADR Nord unele recomandări. Ei urmează să elaboreze un raport în urma misiunii de audit.

Potrivit directorului interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, misiunea auditorilor internaționali contribuie la creșterea transparenței în procesul de implementare a proiectelor.

Precizăm că, după elaborarea documentației tehnice pentru cele șase proiecte, urmează etapa de implementare a proiectelor prioritare pentru construcția infrastructurii propriu-zise. În prezent, ADR Nord pregătește etapa achizițiilor de lucrări de construcție.

Amintim că evenimentul oficial de transmitere către beneficiari a documentației tehnice pentru cele șase proiecte regionale a avut loc în decembrie 2019.

Obiectivul general al celor șase proiecte pentru care a fost elaborată documentația tehnică este de a spori accesul cetățenilor la servicii îmbunătățite de aprovizionare cu apă și canalizare, dar și cele de eficiență energetică în clădirile publice.

Uniunea Europeană a început să susțină domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova încă din 2013, iar sectorul dezvoltării regionale a fost inclus ca un capitol important în Acordul de Asociere Republica Moldova - UE. În iunie 2016, GIZ Moldova și Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova au semnat Acordul de Grant privind „Elaborarea proiectelor tehnice și a documentației de licitație pentru lucrările de construcție în cadrul proiectelor selectate ce țin de domeniul aprovizionare cu apă și canalizare (AAC) și eficiența energetică (EE) în cele trei regiuni de dezvoltare din Republica Moldova”. Bugetul total al Acțiunii a fost de 3,5 milioane euro acordați de UE și 325 mii euro oferiți de Ministerul German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).