Prima   -  Noutăți - Problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni, examinată la Guvern după vizita premierului Ion Chicu în teritoriu

Problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni, examinată la Guvern după vizita premierului Ion Chicu în teritoriu

12.08.2020   1238 accesări   Guvernul RM

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat o ședință pentru a examina problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni. La ședință au participat responsabili ai MADRM, ADR Nord, dar și președintele raionului și primarul orașului care au sesizat premierul, în cadrul vizitei sale recente la Glodeni, despre dificultățile pe care le confruntă din această cauză. 

Orașul Glodeni este asigurat cu apă și sisteme de canalizare prin intermediul Fabricii de Zahăr, de la care autoritățile locale procură apa pentru aprovizionarea gospodăriilor. În prezent, Fabrica de Zahăr nu funcţionează, fiind în procedură de insolvență, la fel ca și staţia de epurare a apelor uzate care, de asemenea, aparține Fabricii. Autoritățile locale au accentuat necesitatea de a identifica mijloace financiare pentru construcția unei noi stații de epurare a apelor reziduale în apropierea satului Hîjdeni, dat fiind faptul că bazinele de acumulare din preajmă deja sunt pline. 

Ion Chicu a menționat că problema aprovizionării cu apă a raionului Glodeni trebuie soluționată urgent și eficient, în special pe timp de secetă, când acesta este un subiect de importanță vitală, ce vizează atât consumatorii pentru a beneficia de apă calitativă, cât și asigurarea necesităților de irigare. În acest scop, Guvernul intenționează să implementeze un proiect transfrontalier, comun cu partea română, care prevede interconectarea rețelelor de alimentare cu apă a localităților din raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni la rețelele Apă Vital Iași. 

De asemenea, este în proces de implementare proiectul „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I" - comunele Cuhnești și Balatina. Premierul a analizat progresul în realizarea proiectului care prevede construcția unei stații de captare/pompare, o stație de tratare a apelor, rețelelor dintre stații cu o lungime de 9,4 km, dar și construcția apeductelor de la stația de tratare la satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi cu o lungime de cca 11 km, ș.a.

Pentru realizarea proiectului au fost aprobate 40 milioane de lei, însă implementarea acestuia a tărăgănat din cauza problemelor apărute în procesul de licitații. În prezent, Agenția de Dezvoltare Nord a anunțat licitație repetată, fiind recepționate 6 oferte care sunt în proces de evaluare.

Prim-ministrul a cerut mobilizarea tuturor responsabililor pentru deblocarea implementării proiectului și revizuirea cadrului normativ privind contestarea nefondată a rezultatelor licitațiilor de către operatorii economici. De asemenea, a solicitat implicarea specialiștilor de la Ministerul Justiției privind soluționarea problemelor legate de insolvabilitatea Fabricii de Zahăr din orașul Glodeni. 

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase