Prima   -  Noutăți - Contract de finanțare, în valoare de 17,2 mil. lei, semnat în prezența ministrului Andrei Spînu. Peste 3.500 mii de locuitori din patru sate din raionul Florești vor beneficia de apă potabilă din râul Nistru

Contract de finanțare, în valoare de 17,2 mil. lei, semnat în prezența ministrului Andrei Spînu. Peste 3.500 mii de locuitori din patru sate din raionul Florești vor beneficia de apă potabilă din râul Nistru

29.07.2024   784 accesări  

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Consiliul Raional Florești și Primăriile satelor Cernița, Coșernița, Temeleuți și Primăria comunei Văscăuți au semnat un contract de finanțare pentru implementarea proiectului „Construcția aducțiunii de apă pentru satele Temeleuți, Văscăuți, Coșernița, Cernița din raionul Florești, cu conectarea la apeductul existent Zăluceni – Târgul Vertiujeni – Vertiujeni din raionul Floreşti”, cu finanțare din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL).

Semnarea contractului de finanțare a avut loc luni, 29 iulie curent, la Florești, în prezența ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, aflat într-o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord.

Proiectul „Construcția aducțiunii de apă pentru satele Temeleuți, Văscăuți, Coșernița, Cernița din raionul Florești, cu conectarea la apeductul existent Zăluceni – Târgul Vertiujeni – Vertiujeni din raionul Floreşti” prevede ca, în decurs de 15 luni, să fie construite 7.990 m de rețelele magistrale pentru asigurarea accesului la apă potabilă din râul Nistru pentru satele Cernița, Coșernița, Temeleuți și comuna Văscăuți, unde locuiesc 3.525 de cetățeni. Proiectul mai prevede construcția unei stații de pompare a apei potabile, a două rezervoare de apă potabilă supraterană și forarea a trei sonde.

Valoarea totală a noului proiect, conform Deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale nr. 11 din 21.06.2024 și contractului de finanțare semnat astăzi, constituie 17.206.996 de lei, din care 15.486.296 de lei solicitate din FNDRL și 1.720.699 de lei – contribuția partenerilor.

În următoarea perioadă, ADR Nord va iniția și va desfășura proceduri de achiziții publice în cadrul proiectului.

Noul proiect reprezintă o continuitate a două proiecte implementate anterior în raionul Florești. Este vorba de proiectul „Apă pentru viață în regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca”, în valoare totală de circa 62,9 mil. lei, implementat din sursele FNDRL, Fundației Filiala din Moldova a Fundației SKAT – implementator al Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), S.A. „Servicii Comunale Floreşti” și primăriilor partenere în perioada 2017-2020, și de proiectul „Apă pentru viață în regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca 2”, în valoare totală de 35,9 mil. lei, implementat din sursele FNDRL în perioada iulie 2022 – iulie 2023. În urma implementării acestor două proiecte, 16 localități din raionul Florești au acces la apă potabilă.

După evenimentul de semnare a noului contract de finanțare, ministrul Andrei Spînu a vizitat satele Iliciovca și Trifănești, unde au fost construite o stație de pompare a apei potabile și două castele de apă în cadrul proiectului „Apă pentru viață în regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca 2”, implementat anul trecut de ADR Nord în șase localități din Florești. Circa 6000 de locuitori din satele Iliciovca, Sevirova, Ivanovca, Trifănești, Alexandrovca și Izvoare, 22 de instituții publice și 52 de agenți economici se bucură deja de apă din râul Nistru.

Ministrul Andrei Spînu: „Eugenia și Vitalie din Trifănești mi-au spus că tare le este ușor acum că au apă bună la robinet și că apa este cel mai important lucru, mai ales acum, pe timp de vară. Ajunge pentru tot: băut, spălat și udat prin grădină. Oameni frumoși are Moldova noastră”.

Proiectul „Construcția aducțiunii de apă pentru satele Temeleuți, Văscăuți, Coșernița, Cernița din raionul Florești, cu conectarea la apeductul existent Zăluceni – Târgul Vertiujeni – Vertiujeni din raionul Floreşti” a fost inclus în Documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 23 din 12 ianuarie 2022 și urmează a fi implementat de ADR Nord conform Deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale și Locale nr. 11 din 21.06.2024 și a Planului anual de implementare a Strategia Naționale de Dezvoltare Regională (2022-2028), în coordonare cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, din sursele FNDRL și din contribuția financiară a partenerilor.

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase