Prima   -  Noutăți - Planificare strategică pentru acces îmbunătățit la apă și canalizare în Republica Moldova

Planificare strategică pentru acces îmbunătățit la apă și canalizare în Republica Moldova

19.02.2025   727 accesări  

Planul de amenajare a teritoriului național (PATN) va avea o secțiune specializată „Apă și Sanitație”. Documentul strategic va contribui la dezvoltarea infrastructurii de alimentare cu apă și canalizare din Republica Moldova și va aduce beneficii directe pentru cetățeni prin îmbunătățirea calității vieții.

Secțiunea va fi elaborată de două companii internaționale, Hydrophil (Austria) și SKAT Consulting (Elveția), selectate în urma unui concurs organizat prin proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” (SAASM), implementat de Guvernul Republicii Moldova, prin Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) cu sprijinul Băncii Mondiale. Contractul de servicii a fost semnat marți, 18 februarie, la MIDR, în prezența viceprim-ministrului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.

Prin intermediul acestei secțiuni specializate, vor fi stabilite direcții clare pentru dezvoltarea sectorului de apă și sanitație, evitând abordările necoordonate din trecut. Documentul va asigura o planificare eficientă, luând în considerare necesitatea regionalizării serviciilor și sprijinind atragerea investițiilor în infrastructură, în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă ale țării.

Republica Moldova se va apropia, astfel, de standardele Uniunii Europene în ceea ce privește calitatea apei și epurarea apelor uzate. În funcție de specificul localităților, vor fi propuse soluții tehnice care vor contribui la protejarea mediului și la creșterea nivelului de sănătate publică.

În contextul semnării contractului, viceprim-ministrul Vladimir Bolea a declarat: „Apa și sanitația reprezintă priorități fundamentale pentru Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Apa, fiind o resursă finită, trebuie protejată și gestionată cu responsabilitate. Această secțiune din Planul de amenajare a teritoriului național va asigura o planificare riguroasă, alocarea eficientă a resurselor și dezvoltarea sustenabilă a infrastructurii de apă și canalizare la nivel național.”

Contractul are un termen de implementare de 24 de luni și include un plan de investiții pentru dezvoltarea infrastructurii și o strategie de finanțare pentru implementarea proiectelor prioritare.

Tot ieri, a avut loc prima ședință de lucru între echipele companiilor internaționale și reprezentanții MIDR, în cadrul căreia s-au prezentat obiectivele, activitățile planificate și pașii următori.

Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, implementat de Guvernul Republicii Moldova prin Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, are ca obiectiv sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și asigurarea unui răspuns prompt și efectiv în caz de criză sau situație de urgență.

MIDR, ONDRL

 
Comentarii (0) Adaugă comentariu
Nume, Prenume *: E-mail:
Comentariu * caractere rămase