print
Monitorizarea lucrărilor de construcție-montaj a sistemului ce va alimenta cu apă potabilă din râul Prut comunele Cuhnești și Balatina din raionul Glodeni
25.02.2021
502 accesări

În raionul Glodeni sunt în toi lucrările de construcție-montaj a apeductului ce va alimenta cu apă potabilă sigură din râul Prut comunele Cuhnești și Balatina. Lucrările sunt executate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord și finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).

Joi, 25 februarie a.c., specialiști în monitorizarea proiectelor din cadrul Agenției, însoțiți de autorități raionale din Glodeni, au efectuat o vizită de monitorizare în teren. Echipa de monitorizare s-a deplasat la șantierul stației de captare a apei din râul Prut, amplasat în satul Bisericani, comuna Cuhnești, și la șantierul stației de tratare a apei, situat pe teritoriul comunei Balatina, pentru a se documenta în privința executării lucrărilor în cadrul proiectului.

Lucrările de construcție-montaj au demarat la începutul lunii noiembrie 2020 și sunt executate de SRL „Laiola”.

În cadrul acestui proiect vor fi montate 1 stație de captare/pompare (debitul nominal a pompei=50,0 m3/h), 1 stație de tratare (50 m3/h) și 1 turn în satul Tomeștii Noi (V=50 m3, H=18 m); vor fi efectuate lucrări de montare a 9,366 km de rețele (dintre stația de pompare si stația de tratare); 10,713 km de aducție de la stația de tratare până la satele Cuhnești, Balatina, Tomeștii Noi; 2,33 km de conducte de canalizare gravitațională, de la stația de tratare către râul Căldărușa.

Costul total al proiectului solicitat din sursele FNDR, conform cererii de finanțare, constituie 38,96 milioane de lei. Anul trecut, în cadrul proiectului au fost valorificați 19,29 milioane lei. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat, prin Decizia nr. 4/21 din 28.01.2021, alocarea a 19,67 milioane lei pentru lucrările ce urmează să fie executate până la sfârșitul anului 2021.

Parteneri în cadrul proiectului „Construcția sistemelor de alimentare cu apă în 10 localități din lunca râului Prut, raionul Glodeni. Etapa I  comuna Cuhnești și comuna Balatina” sunt Primăria comunei Cuhnești (satele Cuhnești, Bisericani, Cot, Movileni, Serghieni) și Primăria comunei Balatina (satele Balatina, Clococenii Vechi, Lipovăț, Tomeștii Noi, Tomeștii Vechi).

Copyright © 2024 Agenția de Dezvoltare Regională Nord