Prima   -  Noutăți - Consultări publice la Florești. A fost dezbătut capitolul din strategia de dezvoltare socioeconimică a raionului ce vizează managementul deșeurilor solide

Consultări publice la Florești. A fost dezbătut capitolul din strategia de dezvoltare socioeconimică a raionului ce vizează managementul deșeurilor solide

10.12.2015   2054 accesări   ADR Nord

Florești, 9 decembrie 2015. În incinta Consiliului raional Florești a avut loc consultările publice pe marginea proiectului capitolului „Managementul deșeurilor solide în raionul Florești pentru perioada 2016-2020” din Strategia de dezvoltare sicoeconomică a raionului Florești elaborat în cadrul  proiectului-pilot „Îmbunătățirea sistemului integrat de management al deșeurilor solide în raionul Florești”.

În cadrul evenimentului, Liviu Ojog, specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor, a vorbit despre premisele sectorului de management al deșeurilor solide în contextul politicii de dezvoltare regională în Zona I de management a deșeurilor din Regiunea de Dezvoltare Nord, din care fac parte raioanele Floreșri, Fălești, Glodeni, Drochia, Sângerei, Râșcani, Soroca și municipiul Bălți.

La rândul său, Sergiu Chetraru, șeful Direcției economie și finanțe și atragere a investițiilor din cadrul Consiliului Raional Florești, a prezentat o sinteză privind transparența în procesul decizional de organizare a consultărilor publice referitoare la proiectul capitolul despre managementul deșeurilor din Strategia de dezvoltare socioeconomică a raionului Florești. Totodată, expertul Vladislav Cantea a prezentat în detalii proiectul capitolului despre managementul deșeurilor în perioada 2016-2020.

Proiectul capitolului „Managementul deșeurilor solide în raionul Florești" din Strategia de dezvoltare socioeconomică pentru perioada 2016-2020 va fi prezentat la ședința Consiliului raional Florești în vederea aprobării finale. În cadrul Consiliului raional Florești, urmează a fi creat un grup de lucru pentru monitorizarea implementării capitolului respectiv.

Se estimează că, după implementarea proiectului „Îmbunătăţirea managementului deşeurilor solide în raionul Florești”, circa 39 de mii de locuitori din raionul Florești vor beneficia de un sistem comun de management al deșeurilor solide. Până în 2014, bugetul proiectului era calculat în comun cu un proiect-pilot similar de la Șoldănești-Rezina. Potrivit MSPL, din 2014, bugetul proiectului-pilot de gestionare a deșeurilor în raionul Florești, calculat separat, se cifrează la 1.499.367 de euro, bani alocați din sursele Guvernului Germaniei prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).